Roadtrip - 2.den

2.DEN

Po našem nočním dobrodružství s hledáním indiánské vesnice, jsme se nakonec vydali na cestu až okolo poledne a zastavili na hranici Litvy a Lotyšska poblíž vesnice PALANGA. Byla zima, zamračeno a největší atrakcí zastávky byla houpačka pověšená na staré borovici na kopci s výhledem na moře.

  © André Gil

PAPE
Po obědě už jsme pokračovali zpátky do Lotyšska. Stejně jako pláže, i silnice jsou v Lotyšsku úplně stejné. Rovná asfaltka, napravo les, nalevo les a tak pořád dokola. Nejvyšší kopec Lotyšska má 312 m.n.m a hustota osídlení je 31 ob. / km²  (XČR 134 ob. / km² ) , takže sem tam se objeví maximálně nějaká osamocená usedlost a o kopcích se vůbec nemusím zmiňovat. Pape byla pláž s krásným bílým majákem. Navíc se konečně zase udělalo teplo, takže jsme si sedli na otočenou loď a dali si pivo.



LIEPAJA - ZIEMELU FORTI (SEVERNÍ PEVNOST)
Severní opevnění bylo původně postaveno na obranu pobřeží u města Liepaja. Bunkry s podzemními labyrinty se ale už začátkem 20. století přestaly využívat. Dnes jsou to obrovské rozpadlé masy betonu na písečné pláži omývané mořem. Podzemní chodby se částečně zachovaly a celý areál se dá různě prolézat. Zpětně mě mrzí, že jsem se neprošla po celé délce rozbořených bunkrů a to jsem tu byla dokonce dvakrát.




JURKALNE
Z písečných strmých útesů, které místy dosahují až 20 metrů, vedou dřevěná schodiště na dlouhou pláž. Jurkalne je jedna z nejmalebnější pláží Lotyšska.




Z Jurkalne jsme zamířili do nejstylovějšího ubytování, co jsme mohli najít. Byl to v podstatě takový opuštěný zámek uprostřed ničeho a zaslouží si svojí vlastní kapitolu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsme se vydali za starými vzpomínkami...

Riga z pohledu mlsouna

Roadtrip - 3.den