Riga z pohledu mlsouna


Riga z pohledu mlsouna

Máš hlad, chceš jíst hned a za dobrou cenu?

LIDO

Lido je síť restaurací v Rize (ale i Tallinnu a Berlíně), kde se můžeš najíst typicky Lotyšsky. Je to bistro, takže všechno jídlo vidíš a můžeš si jen ukazovat, co si dáš (což je v Lotyšsku vážně výhoda, protože pokud je něco napsané jen lotyšsky, tak se prostě nechytáš). V Rize určitě stojí za to navštívit to největší Lido, které má pobobu dřevěného mlýna a navíc je u něj zábavní park, který se v zimě mění na ledové kluziště.

bistro Pipars

Pipars jsme objevili díky studentské slevě od školy. I těchto podniků je po Rize hned několik a po jídle z Pipars se mi opravdu stýská. Pokud se tam zastavíš, určitě doporučuji nějaký z jejich salátů a ryby.

Pelmeni XL

Pokud máš velký hlad, chceš velkou porci a chceš ochutnat jedno z typických jídel v Rize, je to místo pro tebe. Pelmeně jsou spíš národním jídlem Ruska, ale takových společných jídel mají Lotyši víc. Pokud nejsi knedlíčkový nadšenec, nic pro tebe, nic jiného než pelmeně tu nemají.


Nemáš hlad, chceš kafe!

Coffee INN/ CAFFEEINNE

Pro změnu síť kaváren, s docela dobrým espressem. Jestli ale chceš posedět s kámoškou, Salted Caramel Macchiato je jasná volba! Tajný typ - chtěj ho do hrnečku, vejde se tam pak víc karamelu a sleduj baristu, kolik soli tam sype :D.





Rocket Bean Roastery

Nejstylovější kavárna (a pražírna!), ve které sem v Rize byla. Skvělá káva na všechny možné způsoby... a ty dezerty... Jenom si připrav trochu víc peněz, než v Coffee Innu.




Miit Coffee

Rocket Bean Roastery v menším vydání.

Rande v Rize?

Apsara Tea House

Vejdi do dřevěného proskleného altánku uprostřed parku v centru Rigy. Objednej si konvičku čaje. Vylez po litinovém schodišti do patra. Zuj si boty. Usaď se do nadýcháných polštářů, pij čaj a kochej se výhledem ven. Koncentrace zamilovaných páru je vysoká.

Chceš něco underground?

AUTENTIKA

Autentika je klub v opuštěné dřevěné budově vedle bývalého pivovaru z 19. století, který je otevřený o víkendech. Akce, které se tu konají najdeš na facebooku. Autentika je o elektronické muzice a divných lidech. Z naší party se nejvíc zalíbila Matějovi a hlavně Honzovi. 


KANEPES CULTURE CENTRE

Riga je tak trochu město klubů v opuštěných budovách.  Kanepes je taková Autentika pro normálnější lidi.

No a taková třetí autentika je klub ONE ONE 

OPRAVDOVÉ SRDCOVKY

Folkklubs ala pagrabs

Ala najdeš v původním vinném sklepě ze 13. století. Většinou tu hraje živá lotyšská hudba a každou středu jsou navíc taneční večery. Na parketě tancují lidé z tanečního klubu typické lotyšské tance a v průběhu večera se mezi ně připojují hosté restaurace. My jsme si sem chodili zatancovat skoro každou středu a postupně odkoukali některé tance tak, že poslední večer se mě na záchodě zeptala nějaká slečna, jestli jsem Lotyška :D. Navíc tu mají spoustu druhů piv a výborně tady vaří. Pokud se ale chystáš povečeřet, určitě si udělej rezervaci. A jestli jdeš na pivo - zkus Medalus, Tervetes nebo Bauskas Tumšais.




LABIETIS BREWPUB

Tohle místo jsem měla doslova 2 minuty od bytu. Pivovar s výčepem, kde je pokaždé jiných 12 druhů piv, podle toho, jaká je zrovna sezóna. Malá místnost v cihlové budově s velkým dřevěným stolem a barovými židlemi z březových kuláčů, nad hlavou lustr z prázných lahví a celá stěna prosklená tak, aby jste mohli sledovat přípravu piva. Většinou je plno a v létě je plný i celý dvorek. V logu má Labietis fousatého rytíře. To logo je vážně super a zajímavé je, že většina barmanů v Labietis je fousatá. Náhoda? Nemysím si. Pivu z Labietis ale musíte přijít na chuť, je trochu specifické a každý si musí najít svého favorita. Než si objednáte celou sklenici, poproste barmana, že chcete ochutnat. Dostanete malého panáka piva..nebo dva.. tři.. barman navíc vždycky popíše chuť piva dopředu. Některé druhy piv mají víceméně stále, když se ale zamilujete do speciálu... za sebe doporučuji třešňový Kiršu Ragana a  Mežs, za tátu pepřový Pipars a za kamarádku Ziju mangový Mauglis.



TIMS MINTS

Superútulný klub v centru Rigy, kde dostaneš pivo do zavařovací sklenice, zatancuješ si a zahraješ fotbálek. Mají tady jednu specialitu - ERASMUS JAR - jestli jsi na Erasmu, tak si ho určitě dej, je celý modrý a do dneška netuším, co v něm je. Taky tedy tím drinkem dost často můžou končit všechny tvoje vzpomínky z večera, takže bacha.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsme se vydali za starými vzpomínkami...

Roadtrip - 3.den