Roadtrip - 1.den


COAST TRIP

Dny v Rize se pomalu krátily a tak jsme se rozhodli společně vyrazit na poslední víkend Erasmu (17.6. - 19.6.2017) na roadtrip po pobřeží Lotyšska. Půjčili jsme si dvě auta a vyrazili společně s kamarády ze školy na cestu.



První zastávkou byl nakonec byt kamaráda Jonase, který nedorazil na domluvený sraz a telefon nám nezvedal. Po ztracené hodině nahánění a neúspěšném pokusu dostat ho z postele, jsme vyrazili na cestu s tím, že  se přes Rigu budeme ten samý večer vracet na cestě do Litvy a že ho tedy můžeme vyzvednout. Pak už jsme se jenom stavili v RIMI pro jídlo na piknik a opravdový výlet mohl začít.

Všechny pláže jsou v Lotyšsku víceméně stejné. Dlouhé, písčité čisté a poměrně prázdné (kromě té nejpopulárnější - Jurmali). Přesto se každé z navštívených míst lišilo.

1.DEN

1. den jsme projeli severovýchod Lotyšska od hranice s Estonskem, zpátky přes Rigu až do indiánské vesnice v Litvě, kde jsme měli domluvené přespání v Tee-Pee.

AINAŽI
První (už opravdu pobřežní) zastávkou byla pláž až na samé hranici mezi Lotyšskem a Estonskem. Do moře tu vybíhalo kamenné molo - ideální místo pro polední piknik. Napravo od mola Estonsko a nalevo Lotyšsko.

SALACGRIVA
Městečko s úplně stejným kamenným molem těsně vedle Ainaži. Na tomhle místě asi není nic dalšího zajímavého a pokud nemáte čas nazbyt, klidně ho můžete minout.


TUJA - Starý maják KURMRAGS
Pláž se starým majákem. Tento maják byl postaven v roce 1923 na žádost Lotyšských rybářů, jako orientační bod mezi Ainaži a Rigou. Původně stál na louce nad prudkým svahem pobřeží. V roce 1967 byl zničen při bouři a přestal fungovat. Následkem silné bouře v roce 2005 byl maják unesen směrem do moře o několik metrů.

  © André Gil
                     
SAULKRASTI - BÍLÁ DUNA
Určitě jedno z nejkrásnějších míst na pobřeží, kde jsme se už bohužel nemohli zdržet moc dlouho. Osmnáct metrů široká duna byla vytvořena větrem unášejícím písek z pláže a nachází se nedaleko ústí řeky Inčupe do moře. Z duny je nádherný výhled na samotnou pláž i moře. Z pláže je naopak i přes borovicový porost stále vidět strmé svahy. Tohle místo podle mě stojí i za samostatný výlet.



  © André Gil
V 7 večer jsme vyzvedli Jonase v Rize a pokračovali do Litvy, kde jsme měli zaplacené ubytování v Tee-Pee. Předpokládaná doba jízdy byla 5 hodin, ale ještě ve 3 jsme bloudili a hledali kemp. Naštěstí díky ochotě paní majitelky, jsme nakonec nemuseli přečkat noc v autě. I když zima byla v Tee-Pee zhruba stejná. Musím říct, že spát v Litvě v indiánské vesnici je trochu absurdní, obzvlášť když tam po ránu začnou pochodovat indiáni.


© Louise Delpech



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsme se vydali za starými vzpomínkami...

Riga z pohledu mlsouna

Roadtrip - 3.den