TALLINN

TALLINN

Tallinn je hlavní město Estonska. My jsme se tohle město rozhodli navštívit v květnu (i přesto ale v zimních kabátech). Do Tallinu jsme dorazili tak brzy ráno, že jediné místo, kde jsme se mohli nasnídat, byl McDonald´s těsně za jednou z hradebních bran.


STARÉ MĚSTO

První den jsme si prošli historické centrum Tallinnu. Tallinn je první město na kopci, které navštěvujeme. Historické centrum je docela malé, a i když se touláme všemi těmi romantickými úzkými uličkami, stačí na něj pár hodin. Tallinn je zachované středověké město charakterizované gotickou architekturou. Jeho dominantou je věž gotického kostela sv. Mikuláše, najde se tu ovšem mnoho dalších kostelů protestanských i pravoslavných. Nejkrásnější výhled na celé město je z vrchu Toompea, což je místo kam zamířil pravděpodobně úplně každý student na Erasmu, aby si vyfotil Tallinnské panorama s nápisem The Times we had v popředí. Co mě v Tallinnu naprosto okouzlilo, jsou dřevěné dveře s pastelových barvách, které míjíme téměř na každém kroku.






Další dny už jsme se vydali vně obranných hradeb starého města a objevovali moderní stránku města. Estonsko je opravdu na první pohled nejvyspělejší ze všech pobaltských státu. Moderní architektura připomíná spíše architekturu severskou, což není velké překvapení vzhledem k přímému trajektovému spojení mezi Tallinnem a Helsinkami.

ROTERMANN QUATER

Rotermann quater je původní průmyslová čtvrť založena v roce 1829 Cch.B.Rotermannem. Čtvrť se nachází mezi centrem starého města v Tallinnu a přístavem. Počtem historicky hodnotných budov je srovnatelná se starým městem a je památkově chráněná Bývalý potravinářský areál s jatky, skladišti a menšími továrnami z poloviny 19. století je již od začátku nového století postupně přestavován na nové městské centrum s kancelářemi, obchody a byty. Čtvrť tvoří částečně původní objekty s moderními přístavbami a novou vloženou funkcí a částečně nové objekty respektující ty stávající.




TELLISKIVI

Telliskivi je kreativní centrum Talinnu v původně průmyslovém areálu. V industriálních budovách našly svoje místo designérské obchody, ateliery a galerie. Je tu spousta restaurací a kaváren umístěných třeba v železničním vagonu, přepravním kontejneru nebo jen další "obyčejné" industriální budově. Na každém rohu Telliskivi se objeví nějaké street art, nechybí sobotní bleší trhy i spousta dalších akcí. Je to takový malý hipsterský ráj.



PŘÍSTAV -  NÁMOŘNÍ MUZEUM A LINNAHALL

Jak mi sdělil spolužák Matěj v přístavu se nachází první betonová skořepina na světě a tu my prostě musíme vidět. V roce 1917 sloužila námořnímu letectvu jako přístavní hangáry, dnes se tu nachází námořní muzeum. Bohužel jsme přišli už příliš pozdě na to, aby nás pustili dovnitř, ale i zvenku stojí za to.




Linnahall - obrovská betonová brutalistická konstrukce se nachází v přístavu jako pozůstatek Olympijských her v Moskvě, kdy Tallinn hostil závod plachetnic. Na první pohled spatříme symetrické nekonečné schodiště spojující město a moře, které přitom nenarušuje pohled na typické panorama. Uvnitř se skrývá koncertní a sportovní hala. My jsme ale využili jen střechu, abychom zde pozorovali západ slunce s estnoským pivem a typickým alkoholem VANA TALLINN. Tohle je určitě jeden z nejsilnějších zážitků z Tallinnu (a nejnom kvůli tomu alkoholu).






Poslední den se vydáváme do nejvzdálenějšího naplánovaného cíle našeho výletu. Všechny naše cesty absolvujeme pěšky, což má hned několik výhod (ušetříte, vychodíte přebytečná piva, najdete spoustu krásných míst jen tak mimochodem, potkáte estnoskou presidentku,..), ale taky je všechno potřeba dobře naplánovat a od toho my máme Terku.

KUMU

KUMU je jedno z největších uměleckých muzeí v Severní Evropě. Soutěžní návrh finského architekta z roku 1994 je realizován až v letech 2003-2006. I přesto, že je muzeum už 12 let staré, vypadá naprosto moderně a je to další místo, které se vrylo hluboko do mojí paměti. Budova je vsazena do velmi strmého vápencového svahu a částečně se nachází pod zemí, aby nenarušovala blízky park. Při příchodu z Kadriorg parku nás nejprve upoutá 20m vysoký ostrý hrot budovy obložený nazeleno-patinovanou mědí. Postupně však objevujeme, že budova je kruhová úseč, která se otevírá do skrytého dvora plného ramp s venkovní expozicí soch. Bohužel opět přicházíme v nesprávný den, v pondělí je KUMU zavřené. O to silnější je ale dojem z jednoduchosti, průzračnosti a čistoty celé budovy.





JAK JSME POTKALI ESTONSKOU HLAVU STÁTU

Potom se naše cesty rozdělují, Terka s naší polskou kamarádkou Magdou se vydávají k opuštěnému klášteru a já a Matěj na kafe. Cestou od muzea si všímáme policejní kolony a vzhledem k tomu, že až tak úplně nespěcháme, se zastavujeme a sledujeme, co se bude dít. Kolona zamíří k jedné z reprezentativních budov, které míjíme a my zjišťujeme, že je to sídlo hlavy státu. Snažíme se odhadnout, který z vystupujících lidí je prezident, abychom následně na googlu zjistili, že Estonska jsme měli vyhlížet prezidentku.




Chvíli se ještě touláme městem a objevujeme další moderní budovy v Tallinnu včetně malého muzea okupace. Tato betonová prosklená budova s vnitřním dvorem, kde roste skupinka bříz, nás okouzlila asi nejvíc. Po dlouhé době si pak vychutnáme dobré espresso a měkkou pohovku v The Living Room Cafe. Pak už nás čeká jen nákupo večeře, pětihodinová cesta zpátky do Rigy, noční procházka z nádraží domů a studená sprcha po příchodu na byt, protože teplá voda v Rize není samozřejmost.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak jsme se vydali za starými vzpomínkami...

Riga z pohledu mlsouna

Roadtrip - 3.den